Kraamtijd: voorbereiding

Borst- en Kunstvoeding

Hoe kies jij welke voeding je gaat geven? Hoe kijk je naar borstvoeding? Wat vindt je van kunstvoeding? Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor het een of het ander. Praktische overwegingen, gezondheidsredenen, voorkeur van je partner, ervaringen van familie of vrienden. We denken graag met je mee.

Wanneer je ons vraagt welke voeding de gezondste voeding is, kunnen we je maar één antwoord geven. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan, wat steeds weer aangeeft dat borstvoeding gezonder is dan kunstvoeding. Deze bewijslast is zelfs zo krachtig, dat de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef allerlei regels hebben opgesteld die ouders helpen om borstvoeding te kunnen geven.

Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te geven, is er op de praktijk allerlei informatie beschikbaar. Of volg een cursus bij een lactatiekundige.

Borstvoeding geven is puur natuur, maar vraagt soms in de eerste kraamdagen soms wel wat tijd en moeite. Gelukkig zijn in geval van problemen deze meestal goed op te lossen en van korte duur, wat de tijdsinvestering de moeite waard maakt. Toch zijn er situaties waarin ouders er goed aan doen voor kunstvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld in geval van bepaald medicijngebruik, of wanneer de moeder het voeden als een opgaaf ziet. Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, nóg waardevoller voor jullie baby dan borstvoeding.

Zowel bij kunst- als borstvoeding krijg je ondersteuning van de kraamverzorgende en ons in de kraamweek als dat nodig is. Ook daarna zijn we bereikbaar voor advies. We vinden het leuk je hierin op weg te helpen. Ook zijn in de regio goede lactatiekundigen werkzaam die advies kunnen geven.

Samenwerkende Borstvoeding Organisaties

Informatie van het voedingscentrum

Kenniscentrum Borstvoeding

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk

Borstvoedingsorganisatie La Leche League

Moedermelk Netwerk

Lactatiekundige Karin de Graaf

Lactatiekundige en babycoach Wendy Seelen

 

Online cursus:

Op de website From bump to breastfeeding kun je Engelstalige informatie bekijken die jou ondersteunt in je keuze tussen borstvoeding en kunstvoeding.

De onderwerpen van de filmpjes zijn:

1. Introduction

2. Preparing for birth

3. Birth, skin-to-skin and the first feed

4. The early days and weeks

5. Graphic of a baby attaching on the breast

6. Feeding out and about

7. Overcoming challenges

8. Introducing other foods

9. Overcoming challenges – extra

10. What to expect in the first few weeks

11. Expressing and returning to work

12. Breastfeeding your sick or pre-term baby

13. Breastfeeding twins or more

Babyspullen

Wat heb je écht nodig voor je eerste kind? De consumentenbond vroeg bijna 1000 ouders wat ze op uitzetlijsten onmisbaar vinden. Met als resultaat: de ultieme babyuitzetlijst voor en door ouders.

De eerste maanden

De eerste maanden met een baby zijn prachtig mooi én intensief. Je leven staat best een beetje op zijn kop. Natuurlijk is er in die tijd volop advies en ondersteuning beschikbaar (bij ons, het consultatiebureau, je huisarts en familie). Toch is het goed al in de zwangerschap over deze periode na te denken.

Hoe ga je praktische dingen regelen? Waar kun je terecht voor een handje hulp als de baby veel van je aandacht en tijd vraagt? Wat kun je verwachten.

Dit zijn onze bereid-je-voor-op-de-kraamtijdtips:

-Lees het boek ‘Veilig door de kraamtijd’ van verloskundige Beatrijs Smulders.

-Neems eens een kijkje op de website van Kiind. Kiind wil je informeren en inspireren. Ze geven betrouwbare informatie in makkelijk leesbare artikelen.

-Op de website van babybalance vind je betrouwbare professionele informatieve filmpjes over bijvoorbeeld je baby dragen, troosten, borstvoeding geven, luier omdoen, aan- en uitkleden, temperaturen, masseren en fotograferen. Om de filmpjes te kunnen zien, moet je eerst een laag bedrag betalen. Daarna kun je de filmpjes een half jaar lang bekijken.

borstvoeding

Ga naar

De praktijk
Kinderwens
Zwangerschap
Bevalling
Miskraam

Tips
Pretecho

© 2019 Realisatie door Webstudio Renée

Cookiebeleid

Verloskundigen Oosterhout

Sint Antoniusstraat 86a
4902 PV Oosterhout
Tel: 0162 - 450 145

info@verloskundigenoosterhout.nl

knov     logo_verloskundigen_oosterhout

Wij zijn aangesloten bij de KNOV.