Herstellen na de bevalling

 

Zwanger geweest, een kindje geboren; je lichaam is veranderd

Je buikspieren en bekkenbodem hebben nu je aandacht nodig. In de kraamweek vertelt de kraamverzorgende je hoe je deze spieren kunt gaan trainen. Voor het herstel van je lichaam is bewegen (of sporten) belangrijk. Bovendien zul je als je voldoende beweegt de wakkere nachten met de baby beter aankunnen. Veel vrouwen vinden het motiverend en gezellig om samen een cursus te volgen. Volg een post partum cursus. Dit kan zelfs online. Of meld je (weer) aan bij de sportschool. Bouw je conditie rustig op; je hoeft je lichaam niet te forceren.

Na de zwangerschap is vrijen vaak spannend; lichamelijk is er veel veranderd, en vaak heb je hechtingen gehad. De vagina is de eerste weken na de bevalling droger, wanneer je borstvoeding geeft houdt dit langer aan. (Tip: alleen condooms mét glijmiddel.)

De hechtingen kunnen pijnlijk zijn. Vaak helpt het dan de wond te masseren. Het moet dan snel beter worden; bel ons voor advies als dit niet zo is!

Soms voelen sexualiteit en ouderschap als een onwennige combinatie. Of vrijen en ‘baringskanaal’ lijken niet meer bij elkaar te horen. Meestal gaan deze gevoelens vanzelf over.

Tijdens het vrijen kunnen de borsten lekken (tip: eerst voeden, dan vrijen). Op sommige momenten kan het geven van borstvoeding erotisch aanvoelen.

Al met al genoeg dingen die het vrijen kunnen veranderen. Hiernaast is jullie leven vaak zo veranderd door de komst van het kindje, dat er geen tijd of energie is voor een seksleven. Het kan goed zijn bewust tijd voor jullie samen in te plannen. De eerste keer vrijen is vaak spannend. Neem de tijd, meestal valt het alles mee. Het moment waarop je voor het eerst weer sex hebt varieert van twee weken na de bevalling tot enkele maanden. Mocht het vrijen pijnlijk of moeilijk blijven, dan is dit altijd reden om contact op te nemen met de verloskundige of huisarts! Neem ook contact op wanneer jij of je partner na een half jaar nog geen zin hebben in seksualiteit.

Je mag niet vrijen als…

-de periode na de bevalling waarin de hechtingen nog niet genezen zijn
-de periode na de bevalling waarin je bloedverlies hebt (je mag alleen vrijen met condoom)
-vanaf twee weken na de bevalling kun je weer opnieuw zwanger raken (ook wanneer je borstvoeding geeft); denk aan anticonceptie voor je weer gaat vrijen!

herstellen

Waarom onze praktijk?

✓ Betrokken

✓ Avondspreekuur

✓ Kleinschalig

Ga naar

De praktijk
Kinderwens
Zwangerschap
Bevalling
Miskraam

Tips
Pretecho

© 2019 Realisatie door Webstudio Renée

Cookiebeleid

Verloskundigen Oosterhout

Sint Antoniusstraat 86a
4902 PV Oosterhout
Tel: 0162 - 450 145

info@verloskundigenoosterhout.nl

knov     logo_verloskundigen_oosterhout

Wij zijn aangesloten bij de KNOV.