Praktisch

Wanneer er een kindje komt, gaat er veel veranderen. Er zijn een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden in de komende tijd. Je krijgt op ons spreekuur bij je eerste afspraak een ‘checklist’ mee waarop je al deze regelzaken terug kunt vinden. Ook geven we je advies over de beste periode om dit te regelen.

Onderwerpen die op deze lijst terug komen zijn bijvoorbeeld:

✓kraamzorg

✓kraampakket

✓rechten en plichten rondom de opvoeding als je niet getrouwd bent (erkenning van je kindje)

✓achternaam van je kindje

✓gewenste geboorteplaats

✓bedverhogers

✓kinderopvang

✓ouderschapsverlof

Op deze pagina geven we je nog wat aanvullende praktische tips.

Babyspullen

Wees kritisch in winkels; niet alles is nodig en praktisch. De consumentenbond vroeg bijna 1000 ouders wat ze op uitzetlijsten onmisbaar vinden. Met als resultaat: de ultieme babyuitzetlijst voor en door ouders

Wat je nodig hebt:praktisch
✓6 rompertjes
✓6 setjes kleding, maat 56
✓2 mutsjes
✓jasje
✓10 stoffen luiers (hydrofiel)
✓3 moltonluiers
✓6 spuugdoekjes
✓1 metalen lekvrije kruik, en bij voorkeur een 2e (geleende) kruik
✓badje (eventueel met standaard)
✓digitale thermometer
✓2 pakken wegwerpluiers
✓luieremmer of prullenbak
✓vette babyolie, zalf of creme

Voor een bevalbad kun je o.a. terecht bij https://oerbron.nl/
De thuiszorgwinkel waar je bedverhogers kunt lenen vind je op de Heuvelstraat 1b in Oosterhout en op Zuiderhout 20-21 (ons lijf).

Kijk eens op deze pagina’s:

Financiële informatie

Veiligheid en kinderen

Voorkomen van wiegedood

Uitzetlijst

ICE code mobiele telefoon

Medewerkers van ambulancediensten maken steeds vaker mee dat hun patiënt wel een mobieltje bij zich heeft, maar dat zij de hele gsm moeten doorspitten om het telefoonnummer te vinden van een partner of ouder. Landelijk is dit probleem besproken en als volgt opgelost: de ICE code.
Het werkt als volgt: creëer in je GSM een adres onder de naam ‘ICE’. ICE staat voor ‘in case of emergency’. Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die gecontacteerd moet worden in geval van nood. Vanaf nu weten de politie, de ambulanciers, de dokter, enz…. wie ze moeten contacteren. Indien je verschillende nummers wilt opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, ICE3 enzovoort.

Zorgverzekeraar

Het regelen van een goede zorgverzekering hoort óók bij de voorbereiding op de bevalling. Wat vergoedt de zorgverzekeraar en is een aanvullende zorgverzekering wel nodig?

Niet alle zorg rondom de bevalling zit in de basisverzekering. Bijvoorbeeld de kosten voor een zwangerschapscursus en de eigen bijdrage voor kraamzorg of bevallen in een ziekenhuis zonder medische indicatie zitten er niet in. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren, maar de vraag is of dat wel een premie van €15 tot €50 per maand waard is.

  • Een zwangerschapscursus kost vaak nog geen €100 en wordt – ook met een aanvullende verzekering voor bevalling en kraamzorg – lang niet bij alle zorgverzekeraars vergoed.
  • Wil je liever in het ziekenhuis bevallen, zonder dat daar een medische noodzaak voor is, dan ontvang je hiervoor een vergoeding van €208. De meerkosten betaal je zelf. Een aanvullend pakket voor bevalling en kraamzorg kan dus een verstandige keus zijn. Let ook dan op de premie die je daarvoor moet betalen en wat je daarmee wel en niet vergoed krijgt. 

Voor veel mensen is het opvragen van deze gegevens erg onduidelijk. De consumentenbond heeft een website met handvatten om de kosten en specificaties makkelijk in te kunnen zien.

Ga direct naar:

Ga direct naar:

Ga naar

De praktijk
Kinderwens
Zwangerschap
Bevalling
Miskraam

Tips
Pretecho

© 2019 Realisatie door Webstudio Renée

Cookiebeleid

Verloskundigen Oosterhout

Sint Antoniusstraat 86a
4902 PV Oosterhout
Tel: 0162 - 450 145

info@verloskundigenoosterhout.nl

knov     logo_verloskundigen_oosterhout

Wij zijn aangesloten bij de KNOV.