Kraamtijd: wat kunnen wij?

 

Wat op welke dag

 

Dag 1

Als je bevallen bent blijven we nog een poosje bij je. Samen met de kraamverzorgende laten we jullie pas ‘alleen’ als alles in orde is, jullie ‘koninklijk’ in bed jullie kleintje liggen te bewonderen en jullie alle informatie gehad hebben die je de komende uren nodig hebt. Verder zorgen we dat alle spullen die we gebruikt hebben weer netjes opgeruimd zijn. Ook brengen we graag de eerste beschuit-met-muisjes-toast uit op jullie geluk. Dezelfde dag nog krijgt je huisarts van ons bericht over het verloop van de zwangerschap en bevalling. Zo heeft je huisarts snel alle belangrijke gegevens zonder dat jullie hem/haar zelf op de hoogte hoeven te brengen. Ook aankomende nacht zijn we continu bereikbaar en komen we snel naar je toe wanneer er zorgen zijn. Je hebt vanaf vandaag drie werkdagen de tijd om aangifte van geboorte te doen op het gemeentehuis van de gemeente waar je kindje geboren is. Wanneer je in het amphia ziekenhuis bevallen bent, kan dit ook digitaal in het ziekenhuis (daar heb je jullie beider Digi-D en de akte van erkenning voor nodig). Voor meer informatie en openingstijden van het gemeentehuis; klik dan hier: geboren in Oosterhout, Dorst, Den Hout of Oosteind geboren in Breda en Teteringen.

Dag 2

We zijn benieuwd hoe jullie eerste nacht samen geweest is en komen vandaag graag even poolshoogte nemen. Hoe is het gegaan? Hebben jullie de eerste felicitaties al ontvangen? En ook belangrijk; heeft jullie kindje een goede temperatuur gehad vannacht en al een keer geplast?

Dag 3

Als alles goed gaat, komen wij vandaag niet bij je langs. Bij bijzonderheden zal de kraamverzorgende contact met ons opnemen en zie je ons alsnog verschijnen. Wanneer je kindje 48 uur oud is, moet hij/zij voor het eerst gepoept hebben. De eerste ontlasting is gitzwart en plakkerig. Het is handig wanneer je kindje nog niet gepoept heeft, de billen in te smeren met vaseline. De eerste ontlasting is dan makkelijker weg te poetsen. Je kunt nu ook beginnen met de eerste gymoefeningen.

Dag 4

Vandaag komt de verloskundige weer bij je langs. Er is extra aandacht voor het gewicht van jullie kindje. Vrijwel alle kindjes vallen de eerste dagen na de geboorte af, met het dieptepunt op de 4e dag. Een gezond kindje, met een normaal gewicht, mag tot 10% van het geboortegewicht af vallen. Vandaag is ook de dag waarop je waarschijnlijk last hebt van stuwing in je borsten. Mogelijk heb je hierdoor wat verhoging. We horen graag terug hoe de bevalling voor jullie geweest is. Is het gegaan zoals gehoopt? Wat hielp goed? Zijn jullie prettig geholpen? Welke vragen zijn er over de bevalling? Hoe was het om de foto’s terug te zien?

Dag 5

Op dag 5 of 6 komt de GGD het hielprikje en de gehoortest bij jullie zoontje/dochtertje doen. Leg ’s morgens een warme kruik bij de voetjes van jullie zoon/dochter; hierdoor gaat het gemakkelijker.

Dag 6

Vandaag verwijderd de verloskundige, als je dat wilt, de knoopjes van de hechtingen. Tegenwoordig worden alleen maar oplosbare hechtingen gebruikt. Het verwijderen van de hechtingen is dan ook niet noodzakelijk. Vaak gaan hechtingen op een gegeven moment irriteren. Het jeukt of trekt dan, of is soms zelfs pijnlijk. Vrijwel altijd is het dan prettiger wanneer de knoopjes van de hechtingen verwijderd zijn. Het verwijderen van de knoopjes is normaliter niet pijnlijk en is in enkele minuten gebeurd.

Dag 7

De een-na-laatste dag kraamzorg. Hoe gaat het? Hebben jullie al zin om zonder kraamzorg de toekomst in te gaan? Of is er extra zorg nodig?

Dag 8

Wanneer alles goed gaat, heeftt de verloskundige vandaag voor de laatste keer contact met je. Bij bijzonderheden, of in het geval van een keizersnede, volgen er meer contactmomenten. Naast het ‘gewone’ gesprekje, komen een eventuele volgende zwangerschap en anticonceptie ter sprake. En we willen graag van jullie weten hoe jullie onze zorg ervaren hebben. We staan open voor alle tips ter verbetering! Vandaag is ook de laatste dag dat de kraamverzorgende komt. Mocht er nog spullen over zijn uit kraampakket, dan nemen we die graag mee voor Stichting Babyhope. Deze stichting verspreidt de restanten over klinieken in ontwikkelingslanden. De komende weken blijven we net zo goed bereikbaar als jullie vanuit de zwangerschap van ons gewend waren. We vinden het fijn als je belt voor alle vragen die er zijn. Sowieso spreken we elkaar over een aantal weken weer bij de nacontrole.

Voor alle vragen en/of klachten waarvan je denkt dat ze met de zwangerschap, bevalling of de borstvoeding te maken hebben, kun je ons bellen. Wanneer we je niet kunnen helpen, zullen we je doorverwijzen.

Kraamvisites

De verloskundige heeft de medische verantwoordelijkheid over de kraamperiode. Tijdens de eerste week komt meermaals één van ons bij je langs. Zij spreekt met de kraamverzorgende de controles van jou en je baby door; wanneer dit nodig is zal zij zelf ook controles doen.

In principe komen wij altijd ’s morgens tussen 9.00-14.00 uur bij u langs. Wij proberen altijd rekening te houden met het rustuurtje, dat tussen 14.00 en 15.00 gehouden wordt. In geval van een bevalling of bij drukte kan het gebeuren dat we ’s middags, of tijdens het rustuurtje komen.

In principe zal de verloskundige wanneer ze voor het laatst bij je thuiskomt, aan je vragen hoe je onze zorg hebt ervaren. We hopen dat je tevreden bent. We hopen ook dat wanneer je niet tevreden bent, dat je dit al op een eerder moment met ons besproken hebt.

Wanneer je dit nog niet gedaan hebt, kun je dit dan alsnog met ons bespreken.

 

Na zwangerschap bij gynaecoloog

Ook wanneer de zwangerschap door de gynaecoloog begeleidt is, kom je ons in de kraamtijd tegen. Zodra moeder en kind naar huis gaan, nemen wij de zorg over van het ziekenhuis. We vinden het prettig wanneer je tijdens de zwangerschap een keer kennis komt maken. Zo zijn we goed op de hoogte van je situatie, kunnen je alvast informatie geven en weet je ons te vinden.

Ongeveer 6 weken na je bevalling nemen wij contact met je op. We vragen hoe het met jou en jullie kindje gaat. Letten op enkele specifieke aandachtsgebieden en horen graag van je hoe je onze zorg gevonden hebt en hoe je terugkijkt op je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

 

Waarom onze praktijk?

✓ Betrokken

✓ Avondspreekuur

✓ Kleinschalig

Wegen

Op onze praktijk staat een babyweegschaal. Je bent welkom om te komen wegen, zo vaak als dat prettig is, op maandag t/m vrijdag, tussen 9.00-12.00. Bel je even voor je thuis vertrekt om te vragen of de  weegschaal beschikbaar is?

 

Consultatiebureau inloopspreekuur

Op woensdagen, tussen 9.00-9.30 uur, is de verpleegkundige van het consultatiebureau aanwezig voor vragen. Kom gerust langs.

Waarom onze praktijk?

✓ Betrokken

✓ Avondspreekuur

✓ Kleinschalig

Ga naar

De praktijk
Kinderwens
Zwangerschap
Bevalling
Miskraam

Tips
Pretecho

© 2019 Realisatie door Webstudio Renée

Cookiebeleid

Verloskundigen Oosterhout

Sint Antoniusstraat 86a
4902 PV Oosterhout
Tel: 0162 - 450 145

info@verloskundigenoosterhout.nl

knov     logo_verloskundigen_oosterhout

Wij zijn aangesloten bij de KNOV.