Corona-nieuws

Beste zwangere en partners,

 

Het Corona-virus heeft veel aandacht in de media en dat is terecht. De gedachten dat het ‘een wat ergere griep is’ en dat ‘er jaarlijks mensen overlijden aan de griep’ zijn achterhaald.

Ben je ongerust over het virus? De meest actuele situatie kun je volgen op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene). Daar lees je informatie en veelgestelde vragen. Ook wij proberen zo goed mogelijk op de hoogte te blijven.

Specifiek voor zwangeren vind je informatie over corona op de website De Verloskundige.

Corona-nieuws 24 maart

 

Nieuwe algemene wijzigingen voor het Amphia Ziekenhuis:

 • De apotheek van Amphia Langendijk is gesloten. De apotheek van Amphia Molengracht is wel open.
 • Bevallingen zijn gewoon op Amphia Molengracht, NIET op Amphia Pasteurlaan Oosterhout
 • De bloedprikpost bij De Doelen in Oosterhout (Keiweg 52) is tijdelijk gesloten. Bloedprikken in Oosterhout kan op het Amphia lokatie Pasteurlaan en bij de prikpost op Arkendonk.

Nieuwe afspraken voor echo’s:

 • Helaas is het niet langer mogelijk voor partners om bij echo’s aanwezig te zijn, óók niet bij de 20 weken (structurele) echo.
 • Video-opnames tijdens echo’s is vanwege de privacy-wetgeving niet mogelijk.
 • Kort whatsapp-beeldbellen is mogelijk aan het einde van de echo-afspraak

 Nieuwe afspraken voor bevallingen:

 • Bel je ons omdat je bevalling begonnen is? Neem dan eerst je temperatuur RECTAAL op. In geval van koorts (>37,5) is het belangrijk dat wij dat direct weten.
 • Heb je koorts, hoest je of ben je verkouden? Of heb je een huisgenoot met koorts, hoesten of verkoudheidsklachten? Meld ons dit direct als je belt over je bevalling.
 • Bevallingen zijn op Amphia Molengracht, NIET op Amphia Pasteurlaan Oosterhout (alleen poli-afspraken zijn verplaatst naar Oosterhout)
 • Geen badgeboorte i.v.m. verhoogde kans op besmetting van zorgverleners en je baby.
 • Douchen en baden tijdens de ontsluiting is gelukkig wel mogelijk; we kunnen je helaas niet helpen in de douche/badruimte; voor het veilig beluisteren van de harttonen van de baby is het nodig dat je uit de douche of uit het bad komt.

Nieuwe afspraken voor de kraamtijd:

 • Er zijn geen inloopspreekuren bij het consultatiebureau. Afspraken gaan wel door; tenzij je persoonlijk bericht hebt gehad.
 • In de eerste week van je baby wordt de hielprik gewoon aan huis gedaan. De gehoorscreening wordt voorlopig uitgesteld.

Algemene afspraken:

 • We zullen zoveel mogelijk folders digitaal toesturen, in plaats van uitdelen op het spreekuur.
 • Mogelijk dragen we beschermende kleding tijdens het spreekuur of je bevalling. We volgen hierin de adviezen.

 

Corona-nieuws 21 maart

In de media heb je vernomen dat de COVID19-crisis veel vraagt van de zorgverlening in ons land. De druk op de zorgverlening is enorm en dagelijks moeten aanpassingen in de zorg
worden gemaakt. De druk is het allerhoogst in de ziekenhuiszorg. Ook Amphia is druk met het voorbereiden om de zorg aan de snel groeiende toestroom aan COVID19-zieken te kunnen bieden.

Dat betekent dat op andere afdelingen in Amphia en bij echocentrum Focus minder zorg kan worden geboden.

Nieuwe algemene wijzigingen voor het Amphia Ziekenhuis:

 • De polikliniek zwangeren (dus alle spreekuurafspraken van het Amphia) verhuisd vanaf maandag 23 maart naar Amphia Pasteurlaan in Oosterhout
 • De echo’s van Echocentrum Focus in Amphia Molengracht verhuizen vanaf maandag 23 maart a.s. naar Amphia Langendijk (souterrain, graag melden bij balie 47/48 (balie
  fysiotherapie)
 • Geplande keizersnedes zullen in andere ziekenhuizen ‘boven de rivieren’ worden uitgevoerd

Nieuwe afspraken voor echo’s:

 • Het aantal echo-indicaties voor zwangeren die bij de verloskundige onder controle zijn zullen verminderen
 • De echo’s van Echocentrum Focus in Amphia Molengracht verhuizen vanaf maandag 23 maart a.s. naar Amphia Langendijk (souterrain, graag melden bij balie 47/48 (balie
  fysiotherapie))

 Nieuwe afspraken voor bevallingen:

 • Geplande keizersnedes zullen in andere ziekenhuizen ‘boven de rivieren’ worden uitgevoerd. Indien dit voor jou van toepassing is, dan wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.
 • Poliklinische bevalling zijn op dit moment gewoon mogelijk in Amphia Molengracht
 • Om de anesthesiologen en andere zorgprofessionals zo veel mogelijk te ontlasten zal soms voor een pijnpompje gekozen worden in plaats van een ruggenprik
 • Natuurlijke pijnverminderen (massage, continue begeleiding, warme douche, muziek en dergelijke) hebben de voorkeur
 • Inleidingen van de bevalling zullen worden beperkt tot strikt medisch noodzakelijk om de tijdsduur op de verloskamers zo kort mogelijk te houden
 • Geen badbevalling i.v.m. verhoogde kans op besmetting van zorgverleners

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen:

Er dreigt op dit moment landelijk tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners. Ben je in het bezit van wegwerpoverallen, plastic schorten, sterilium, mondkapjes? De gezondheidszorg is er erg mee geholpen; wil je het bij ons afgeven?

Om tekorten op te vangen worden door vrijwilligers mondkapjes/smoeltjes genaaid. Ben je handig met een naaimachine en heb je tijd over? Meld je bij ons en we brengen je in contact met deze vrijwilligers. Dankjewel!

Algemene afspraken:

Hoe de COVID19 crisis zal verlopen is niet te voorspellen. Weet dus dat bovenstaande afspraken ook weer kunnen veranderen. Wat niet verandert is dat we in alle omstandigheden zo goed mogelijk voor jullie, en jouw zwangerschap zullen zorg dragen – ook als dit kan betekenen dat je naar een ander ziekenhuis moet in het belang van jou of je baby.
Het zijn moeilijke tijden, maar we moeten samen met jullie er alles aan doen om deze COVID19-crisis zo snel mogelijk achter ons te laten.
We rekenen op je begrip.

Vakgroep Gynaecologie & Verloskunde Amphia Ziekenhuis – Verloskundigepraktijken regio Breda – Echocentrum Focus

 

 

Corona-nieuws 17 maart

 

Nieuwe afspraken voor echo’s:

 • Helaas mogen bij Focus partners alleen aanwezig zijn bij 20-weken echo’s. Bij alle andere echo’s is het tijdelijk toegestaan om via skype/whatsapp-bellen je partner mee te laten kijken.
 • Het onderzoek kan korter duren dan je verwacht. De echoscopisten zorgen er voor dat het onderzoek kwalitatief zo goed mogelijk wordt uitgevoerd, maar niet langer duurt dan noodzakelijk.

Nieuwe afspraken voor de kraamtijd:

 • Aangifte van geboorte in Oosterhout na een thuisbevalling kan tijdelijk alleen op afspraak. Ga niet zonder afspraak naar het gemeentehuis!
 • Om ook kraamverzorgenden zo lang mogelijk gezond aan het werk te houden, mag er geen kraamvisite komen tijdens de uren waarin de kraamverzorgende er is.
 • Helaas ook even geen inloopspreekuur van het consultatiebureau op onze praktijk. Je baby wegen blijft mogelijk.

 

 

 

Corona-nieuws 15 maart

Het Corona-virus grijpt snel om zich heen en dat heeft gevolgen voor het zorgsysteem in ons land. Dit is een erg goed filmpje: https://youtu.be/6rqpRq7nkO8.

Daarom moeten we helaas de zorg gaan aanpassen. Onderstaande afspraken gelden tot in ieder geval 31 maart. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd hierom Facebook van onze praktijk of deze website in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

 

Afspraken voor het spreekuur:

 • Kom niet naar de praktijk als je grieperig bent, hoest, verkouden bent of koorts hebt. Bel dan naar de praktijk om te overleggen hoe we het beste voor je kunnen zorgen.
 • Om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen vragen we je om alleen naar de praktijk te komen. Je partner, kinderen en begeleiders, mogen de afspraak volgen via Whatsapp(-beeldbellen), Skype of Facetime. Wij stellen hiervoor onze WiFi voor gasten van de praktijk beschikbaar. Het wachtwoord vind je in de wachtkamer.
 • Mogelijk zullen we een deel van de zorg telefonisch aanbieden; dit zullen we met jou overleggen.

Afspraken voor echo’s:

 • 20-weken echo’s, termijnecho’s en echo’s op medische indicatie bij echocentrum Focus gaan vooralsnog door. Mocht hier iets in wijzigen dan ontvang je berichtgeving van echocentrum Focus. Echo’s die niet medisch noodzakelijk zijn komen mogelijk te vervallen.
 • Het pretecho-bureau in onze praktijk sluit tijdelijk. Hierover ontvang je persoonlijk bericht als je al een afspraak hebt ingepland

 Afspraken voor kraamvisites:

 • Kraamvisites gaan wij waar mogelijk per Whatsapp-bellen doen. Natuurlijk komen wij als dat nodig is thuis bij jullie langs.
 • Als er iemand in jullie huis hoest, verkouden is of koorts heeft (jij, je partner of andere kinderen) is het belangrijk dat je ons hier telefonisch over informeert vóór we bij je langs komen!
 • Ontvang zo weinig mogelijk kraamvisite! Zorg goed voor jezelf en je eigen gezin.

Afspraken voor bevallingen:

Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken met het oog op jouw eigen gezondheid, de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. Wanneer je gaat bevallen mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Ook kraamvisite na de bevalling is in het ziekenhuis niet gewenst. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

Alleen als je ziek bent tijdens je bevalling, met verdenking op Corona-besmetting, dan mag je niet thuis bevallen.

Algemene afspraken:

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Je kunt daarom het best het nieuws in de gaten houden en de algemene richtlijnen van het RIVM opvolgen. Bel bij vragen de GGD.

Alle verloskundigen praktijken in de regio doen hard hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen of assistentes zijn die ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

 

Bel of mail gerust bij vragen!  Dank voor jullie begrip!

 

Met vriendelijke groet,

 

Lilian, Linda, Marieke en Monique, verloskundigen

 

Vragen?

Bel of mail gerust!

Ga naar

De praktijk
Kinderwens
Zwangerschap
Bevalling
Miskraam

Tips
Pretecho

© 2019 Realisatie door Webstudio Renée

Cookiebeleid

Verloskundigen Oosterhout

Sint Antoniusstraat 86a
4902 PV Oosterhout
Tel: 0162 - 450 145

info@verloskundigenoosterhout.nl

knov     logo_verloskundigen_oosterhout

Wij zijn aangesloten bij de KNOV.