Zwangerschap per week

Hoe ver ben je? Volg je zwangerschap per week! Kies de juiste week waarin je zit en we vertellen je dan hoe het met je kindje gaat, welke zwangerschapsverschijnselen bij deze periode horen, en wat de verloskundige in dit stadium van de zwangerschap voor jullie kan betekenen.

13 Weken zwanger

Je bent 13 weken zwanger! Rond deze tijd krijgt je kindje stembanden. Geluid maken kan hij niet. Het embryo begint met slikken en zuigen. De slikbewegingen zijn belangrijk omdat in het vruchtwater belangrijke stoffen voor de longontwikkeling zitten. Ook gaat veel energie naar de botvorming.
Deze week of volgende week kom je weer op ons spreekuur. Je zult nu voor het eerst het hartje horen. Wanneer de baarmoeder wat achterover gekanteld ligt, kan dat moeilijk zijn. Kom met een volle blaas naar het spreekuur, des te groter is de kans dat het hartje goed te horen is. De volle blaas drukt de baarmoeder wat naar boven zodat deze boven de symfyse uitkomt.
Ook is het handig als je je buik niet insmeert met bodylotion of crème voor de controle, dat kan voor storing van onze doptone (apparaatje waarmee we het hartje kunnen horen) zorgen waardoor we het hartje niet goed kunnen horen.

Meestal is nu ook de bovenrand van de baarmoeder (fundus) te voelen.
De 2e en volgende controles duren zo’n 15 minuten. Wanneer je daar behoefte aan hebt, plannen we graag extra tijd in. We luisteren altijd naar het hartje, controleren de groei van de baarmoeder en meten de bloeddruk. Uiteraard willen we ook alle vragen beantwoorden.
Wanneer je partner graag mee wil naar de controles, maar moeilijk vrij kan krijgen, dan is dit een leuke controle om mee te komen (immers, je hoort het hartje voor de eerste keer). Kom dan een volgende keer mee rond 30 weken, wanneer we goed kunnen voelen hoe het kindje ligt. Ook bij de controle van 22 weken vinden we het fijn als jullie samen komen.
Je krijgt een zwangerschapskaart mee; een samenvatting van alle gegevens die we over jou en je zwangerschap hebben. Hierdoor heb je in spoedsituaties altijd zelf je gegevens.

Wanneer je op tijd bloed hebt laten prikken hebben we daar nu de uitslag van binnen. Ook de uitslag van de echo is bij ons bekend. Hiermee is de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk bepaald. Houd er rekening mee dat de meerderheid van de baby’s ruimschoots ná de uitgerekende datum geboren wordt!
Ten slotte krijg je, indien gewenst, een  “structurele echo” bij 13 en 20 18 en 22 weken, met deze echo wordt gekeken naar de groei van de foetus, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta (moederkoek)of er grove zichtbare afwijkingen aan de organen zijn.

Hoe ver ben je?

Volg je zwangerschap per week! Kies de juiste week waarin je zit en we vertellen je dan hoe het met je kindje gaat, welke zwangerschapsverschijnselen bij deze periode horen, en wat de verloskundige in dit stadium van de zwangerschap voor jullie kan betekenen.

Ga naar

De praktijk
Kinderwens
Zwangerschap
Bevalling
Miskraam

Tips
Pretecho

© 2019 Realisatie door Webstudio Renée

Cookiebeleid

Verloskundigen Oosterhout

Sint Antoniusstraat 86a
4902 PV Oosterhout
Tel: 0162 - 450 145

info@verloskundigenoosterhout.nl

knov     logo_verloskundigen_oosterhout

Wij zijn aangesloten bij de KNOV.